Op 25 mei 2018 is de nieuwe AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) in werking getreden. Met de komst van de nieuwe AVG kwam de Europese richtlijn uit 1995 te vervallen. De nieuwe AVG bracht veel te weeg bij ondernemers, maar ook bij sportclubs, scholen en andere organisaties. Want wat mag je nu nog wel en wat niet. Kinderen werden op schoolfoto’s voor de zekerheid maar zwart gemaakt, de e-mail inboxen stroomden over van de e-mails met verwijzingen naar vernieuwde privacyverklaringen en vele e-mail verzendlijsten werden “netjes” opgeschoond. Nu 4 maanden later hoor je er bijna niets meer over, was het dan toch allemaal een storm in een glas water?
Voldoet iedereen al aan de AVG?
Ik denk dat ik veilig kan stellen dat dit niet het geval is. Zelfs de overheid is het niet gelukt om voor 25 mei AVG proof te zijn. Sterker nog, in mei meldde de Belastingdienst nota bene nog dat zij nog zeker een jaar nodig hadden om helemaal te voldoen aan de AVG. En deze maand legde de Autoriteit Persoonsgegevens de Nationale Politie nog een boete op omdat politiegegevens niet goed beschermd waren.
Ook veel bedrijven voldoen nog niet aan de AVG. Zo bleek dat de privacyverklaringen van grote bedrijven als Apple, Amazon, Facebook en Google nog te vaag en onduidelijk waren.
Voldoet jouw bedrijf al aan de AVG?
Vraag je jezelf nu af of jouw bedrijf al aan de AVG voldoet? Wel als je de volgende punten allemaal geregeld hebt.
- Je hebt verwerkingsovereenkomsten met alle derde partijen die voor jou verwerker zijn
- Je hebt een verwerkingsregister waarin je onder andere bijhoudt welke gegevens je met wie deelt
- Je hebt de privacyverklaring op je website gezet dan wel aangepast
- Je hebt een cookiestatement (indien je gegevens deelt met partijen als Google Analytics) waarin je bezoekers kunnen kiezen welke gegevens zij delen
- Je gebruikt opt-in formulieren voor het aanmelden van een nieuwsbrief waarin duidelijk staat waar iemand zich voor inschrijft
Wil je meer informatie? Lees dan mijn blog Ben jij klaar voor de nieuwe AVG?. Hierin staat een complete checklist met uitgebreide informatie.
Gea Simons
Dit blog is geschreven door Gea Simons. Gea helpt online onderneemsters met het technische gedeelte achter hun online bedrijf en het gebruiken van (online) tools en programma’s door hen de nodige ruggensteun te bieden zodat zij vol vertrouwen aan hun mooie bedrijf kunnen werken zonder tegengehouden te worden door een stukje techniek.